Ας ξεκινήσουμε από την αρχή

Έχετε διαβήτη. Τι θα κάνετε τώρα;
Δεν είστε μόνος. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη, εκτιμήθηκε ότι το 2015 ένας στους 11 ενήλικες είχε διαβήτη, και ένας στους δύο δεν είχε διαγνωστεί καν1. Η διάγνωση του διαβήτη είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στον έλεγχο της νόσου σας. Η διάγνωση του διαβήτη μπορεί να σας σοκάρει και να σας αναστατώσει. Γι’ αυτό υπάρχει το www.lifescan.gr . Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.
Η ιστοσελίδα αυτή έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο σας. Θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της παρακολούθησης της γλυκόζης αίματος και τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας - σε χάπια ή σε ενέσιμη μορφή, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης. Θα εξηγήσουμε τα βασικά για την υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. Θα σας μάθουμε τι πρέπει να προσέχετε, και θα σας βοηθήσουμε να μάθετε πώς να προσέχετε τον εαυτό σας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών. Εν ολίγοις, θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα του ταξιδιού σας.
Ναι, η ζωή σας πρόκειται να αλλάξει, αλλά όταν αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά το διαβήτη, βραχυπρόθεσμα βελτιώνετε την υγεία σας και μακροπρόθεσμα μειώνετε τις πιθανότητες κινδύνων για την υγεία σας: μπορείτε να ζήσετε περισσότερο και υγιέστερα.
Μην περιμένετε ότι θα είναι όλα τέλεια. Δεν πρόκειται για αγώνα ή για διαγωνισμό. Απλά δεσμευτείτε ώστε να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Πείτε στον εαυτό σας ότι του αξίζει. Θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε σας βήμα.

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια (μακράς διάρκειας) κατάσταση, η οποία εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί να παράξει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη, η οποία παράγεται στο πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης (σακχάρου) από το αίμα στα κύτταρα του σώματος, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Όταν η ινσουλίνη λείπει ή δεν αποδίδει σωστά, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η διάγνωση του διαβήτη γίνεται όταν παρατηρηθούν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα (τα οποία είναι γνωστά ως υπεργλυκαιμία) μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε πολλούς ιστούς του σώματος, οδηγώντας σε ανεπάρκειες ή απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Διαβήτης τύπου 1
Στον διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Ως εκ τούτου, το σώμα δεν μπορεί να παράξει πια την ινσουλίνη που χρειάζεται. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι πλήρως γνωστός ή κατανοητός. Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά συνήθως εμφανίζεται στα παιδιά ή τους νεαρούς ενήλικες. Τα άτομα με αυτό το είδος διαβήτη χρειάζονται καθημερινά ινσουλίνη για να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους. Χωρίς την ινσουλίνη, ένα άτομο με διαβήτη τύπου 1 δεν θα επιβιώσει. Αλλά με την καθημερινή θεραπεία με ινσουλίνη, την τακτική παρακολούθηση της γλυκόζης αίματος, την υγιεινή διατροφή και την τήρηση υγιεινού τρόπου ζωής, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να ζήσουν μία φυσιολογική, υγιεινή ζωή.1

Διαβήτης τύπου 2
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο συχνότερος τύπος διαβήτη. Εμφανίζεται συνήθως στους ενήλικες, αλλά εμφανίζεται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα στα παιδιά και τους εφήβους. Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα μπορεί να παράξει ινσουλίνη, αλλά γίνεται ανθεκτικό σε αυτή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει καλά η ινσουλίνη. Με την πάροδο του χρόνου, τα επίπεδα της ινσουλίνης μπορεί να πέσουν τόσο χαμηλά, ώστε να μην είναι πλεόν αποτελεσματικά. Τόσο η αντίσταση στην ινσουλίνη, όσο και τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.1

Σε αντίθεση με τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, πολλά άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην χρειάζονται καθημερινή θεραπεία με ινσουλίνη για να επιβιώσουν. Η βασική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός υγιεινού πλάνου διατροφής, την αυξημένη σωματική δραστηριότητα, τη διαχείριση του σωματικού βάρους και τη λήψη της αντιδιαβητικής αγωγής, εφόσον απαιτείται. Διατίθεται μεγάλος αριθμός χαπιών ή δισκίων καθώς και ενέσιμων θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, ανάλογα με τις ανάγκες, που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης αίματος για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.
1. IDF Diabetes Atlas (7th Ed.) (2015). Brussels, Belgium: International Diabetes Federation.

5
από 4 ψήφους.